Het belang van beweging tijdens de lockdown
De huidige lockdown is van belang om de verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. We moeten massaal “in ons kot” blijven, en dit heeft gevolgen voor onze mentale toestand: onheilspellende nieuwsberichten, onzekerheid, geen familie/vrienden mogen zien, niet kunnen doen wat we willen, … dit alles zorgt voor een chronische stress.
Kortdurende stress is gezond en zorgt ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt om snel te kunnen reageren. Geregeld kortdurende stress traint ons stresssysteem. We worden met andere woorden sterker van een acute kortdurende stressprikkel. De stoffen die bij een stressreactie samenwerken zijn (nor)adrenaline en cortisol.
Wanneer een stresssituatie echter blijft aanhouden, werken deze stoffen niet meer zo goed samen. We krijgen uiteindelijk een continu verhoogde cortisolspiegel in ons bloed. We kunnen niet zonder cortisol, maar zoals bij elk vergif, zit het hem in de dosis. Een continu verhoogde cortisolspiegel in het bloed:
- Verzwakt het immuunsysteem.
- Heeft nadelige effecten voor ons bindweefsel (afbraak van pezen/ligamenten!).
- Werkt insulineresistentie in de hand, waardoor we vet gaan opslaan.
- Verstoort onze slaap, omdat het cortisolniveau ’s nachts laag moet zijn.
- Zorgt voor méér angst en depressieve gevoelens, wat op zich ook weer voor stress zorgt.
Helaas kunnen we niet zomaar de oorzaak van de chronische stress wegnemen. Er zijn wel enkele wetenschappelijk onderbouwde interventies die kunnen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken:
- Meditatie, ademhalingsoefeningen, wandelen in het bos, een warm bad, … stimuleren ons rustsysteem en temperen de stresshormonen.
- Korte intense krachtoefeningen: deze zorgen voor melkzuur, en melkzuur onderdrukt de stoffen die voor ontsteking zorgen. Verder maak je ook lactoferrine aan bij krachtoefeningen, dit is een natuurlijk antibioticum die antiviraal en antibacterieel werkt. Lactoferrine zit van nature in moedermelk en beschermt de baby, die zelf nog geen immuniteit heeft opgebouwd.
De intense krachtoefeningen zorgen tevens voor een korte piek in je cortisolgehalte, waarna het zal dalen tot een lager gehalte dan het was. Op die manier kan je dus je stresssysteem trainen -> korte prikkels toedienen om uiteindelijk weerbaarder te worden tegen stress.
Dagelijks 10-15 minuten krachtoefeningen is al voldoende om jouw stresssysteem te trainen. Dit kan je gerust verdelen over enkele momenten op een dag. Doe dit liefst voorafgaand aan een maaltijd.
Online kan je heel wat krachtoefeningen vinden.
Belangrijk: je moet je spieren voelen branden om bovenstaande effecten te bekomen.