Stressmanagement aan de hand van hartcoherentietraining

In de praktijk werk ik met hartcoherentietraining om te leren omgaan met je stress. 

Graag wens ik deze therapievorm even toe te lichten.

Wat is stress?

Stress is een situatie die ons uit evenwicht brengt. Dit kan gaan om je bloeddruk, je hartslag, een temperatuurverschil, de zuurtegraad van je bloed, je bloedsuikerspiegel, het zuurstofgehalte in je lichaam, … af en toe een stressprikkel toedienen maakt ons gezond/flexibel. 

Echter ook (te lang) zitten, beeldschermen ’s avonds, te vaak en te veel eten, langdurend aanwezige onaangename emoties en gedachten, … brengen ons lichaam uit evenwicht.

Wanneer deze situatie lange tijd aanhoudt en/of er zijn vele verschillende stressprikkels aanwezig, geraken we langzamerhand uitgeput. Stress kost namelijk heel veel energie, en die energie zouden we liever spenderen aan andere zaken zoals hobby’s, spelen met de kinderen, een gezellige avond met je partner, enzovoort. 

Wat is hartcoherentie?

Ons zenuwstelsel bestaat uit 2 subsystemen:

  • De sympathicus (ook wel het gaspedaalzenuwstelsel genoemd)
  • De parasympathicus (ook wel het rempedaalzenuwstelsel genoemd)

Als het goed gaat, zijn deze twee mooi in evenwicht en werken ze goed samen. Dit reflecteert zich in een ‘coherent hartritme’. Ons hart klopt namelijk niet altijd even snel. Tijdens het inademen gaat je hart altijd iets sneller gaan slaan, bij het uitademen vertraagt de hartslag opnieuw. Deze verschillen zijn miniem, je kan ze niet voelen door je hand op je hart te leggen, maar ze zijn wel meetbaar. Bij een coherent hartritme zal je op een curve een mooie golvende beweging zien, zoals rechts op onderstaande afbeelding.

Bron: https://harttegenstress.com/hoe-werkt-hartcoherentie/

Wanneer je echter wordt blootgesteld aan stresssituaties, zal je hartritme niet meer coherent zijn, maar een grillig, chaotisch patroon vertonen. Zoals ik reeds aanhaalde, is er niets mis mee wanneer dit af en toe gebeurt. Integendeel, je hart wordt getraind. Het kwaad zit hem in de frequentie dat dit grillig patroon voorkomt, want constant zo’n chaotisch patroon, dat kost energie, héél veel energie.

Bron: https://www.gezondheidsuniversiteit.nl/sites/gezondheidsuniversiteit/files/onderwerpen_avond_1.pdf

In bovenstaande afbeelding zie je dat ons sympathisch ‘gaspedaal’ zenuwstelsel de overhand neemt in een stresssituatie. Op zo’n moment zal ons hartritme een grillig patroon vertonen.

Er hoeft geen gevaarlijk beest achter ons aan te zitten om in deze situatie van chaos te komen. Volgende voorbeelden zullen ook een niet-coherent hartritme geven:

  • Je doet je werk graag en geeft alles op het werk, maar telkens wanneer je jouw werk voorlegt aan je baas, is het niet goed genoeg
  • Een collega waarmee je het niet kan vinden
  • Angst om te falen 
  • Een partner die jou niet ondersteunt of jouw gevoelens bagatelliseert
  • Het gedacht aan een situatie waarin je niet serieus genomen werd 
  • Een televisieprogramma bekijken dat je niet graag ziet

Ik hoop dat het duidelijk is dat het vandaag de dag vaak ‘toxische’ gedachten en emoties zijn die dagelijks een aanslag plegen op je energiepeil. Uiteindelijk zal je de handdoek in de ring gooien en beginnen dromen van een andere job, een andere relatie, een ander leven. Deze ingrijpende beslissingen bieden niet altijd een uitkomst en vaak komen mensen na enige tijd opnieuw in dezelfde situatie. Voeg daarbij nog een zittend beroep, een ongezond voedingspatroon, urenlang televisie of computer ’s avonds, en je hebt het perfecte recept voor een groot aantal ‘moderne’ ziekten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een verhoogde bloeddruk
  • Slecht slapen
  • Stemmingswisselingen
  • Concentratieproblemen
  • Verouderingsproces wordt versneld
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten 
  • Maagzuurproblematiek

Elk van deze bovenstaande problemen als gevolg van chronische stress zijn perfect fysiologisch te verklaren.

Desondanks gaan we maar al te vaak aan de maagzuurremmers, slaappillen, bloeddrukverlagers, enzovoort… om van onze symptomen af te komen. De échte oorzaak wordt hiermee niet aangepakt. Je hebt er bijgevolg dus alle baat bij om je hartritme terug onder controle te krijgen.

We kunnen ons hart niet ‘vragen’ om even terug een mooi coherent ritme aan te nemen. Gevoelens zoals vreugde, dankbaarheid, liefde zorgen hiervoor. Een andere toegangspoort is via je ademhaling. Dat is dan ook de techniek die in de praktijk gebruikt wordt. Hartcoherentietraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode.

Het uiteindelijke doel van deze therapie is om – ook wanneer je veeleisende baas opnieuw jouw werk met de grond gelijk maakt – erin te slagen je hartritme coherent te houden. Je krijgt meer veerkracht. Op die manier kunnen we kostbare energie besparen voor zaken waarvan we wél gelukkig worden. 

Herken je jezelf in bovenstaande problematiek en wil je zelf ook de echte oorzaak aanpakken? Vul dan het contactformulier in of mail naar marlies@fit-amine.be.

Vergelijkbare artikels